Pasta z selera podana z warzywami

Kategoria: Dania wegańkie
Czas przygotowania: 25 min

Warzywa obierz i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu pokrój w plastry/kostkę i włóż do wysokiego naczynia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz oleju) i zblenduj na gładko. Stopniowo dolewaj olej i wciąż miksuj by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Pastę podaj z dowolnymi surowymi warzywami pokrojonymi w słupki np. marchew, seler naciowy, kalarepa.

W 2 tygodniu diety można przygotować pastę z fasoli i suszonych pomidorów z warzywami. W 3 tygodniu diety hummus z warzywami, a w 4 tygodniu diety pastę z fasoli i ciecierzycy z warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.