Bataty pieczone w przyprawach

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (funkcja termoobiegu). Bataty obierz i pokrój w plasterki/słupki.
Dopraw solą, pieprzem i dowolnymi ziołami do smaku (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka/wędzona, kurkuma). Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną pergaminem i polej oliwą. Piecz do miękkości około 25 minut.

W 2 tygodniu diety można przygotować bataty pieczone z papryką i cukinią. W 3 tygodniu diety warzywa pieczone - burak, seler, marchewka, a w 4 tygodniu diety warzywa pieczone z szalotką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.