Kurczak pieczony (pierś) w curry i warzywach + kasza/ryż/komosa

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 25 min

Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka, podlej bulionem i duś do momentu, aż warzywa będą al dente. Odstaw.
Filet z piersi kurczaka oczyścić i lekko rozbić. Doprawić solą pieprzem. Następnie obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Posypać przyprawą curry. Mięso włożyć do rękawa/naczynia żaroodpornego lub brytfanki razem z przygotowanymi wcześniej warzywami. Piec ok. 25 nim w temperaturze 160 stopni. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną/kaszą jaglaną/ryżem brązowym/ryżem basmati/ ryżem dzikim/ amarantusem/ komosą ryżową.*

*Wybierz dodatek węglowodanów według swoich preferencji oraz zaleceń.
** Zamiast piersi z kurczaka możesz wykorzystać inne dowolne dobrze tolerowane mięso, jak np. pierś/polędwica z indyka, polędwica wołowa.

W 2 tygodniu diety można przygotować kurczaka strogonowa z papryką i pieczarkami. W 3 tygodniu diety kurczaka w formie szaszłyków, a w 4 tygodniu diety kurczaka udko pieczone z pomidorami. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w propozycji głównej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.