Indyk (filet z piersi) gotowany na parze w sosie musztardowym z ryżem/komosą i warzywami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Pokrój mięso w poprzek włókien na plastry. Zamarynuj na 10 min w musztardzie, oliwie, soli i pieprzu. Mięso gotuj na parze przez 15 min. W tym samym czasie pokrój warzywa w plastry, posyp solą, ziołami i ugotuj na parze z mięsem, tak by warzywa były al dente. Przed podaniem skrop warzywa oliwą.
Podaj danie z ugotowanym według instrukcji ryżem białym/basmati/jaśminowym lub komosą ryżową.

W 2 tygodniu diety można przygotować Indyka (polędwicę) w musztardzie dijon. W 3 tygodniu diety indyka duszonego w groszku i cukinii, a w 4 tygodniu diety indyka duszonego z papryką i ananasem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.