Indyk (pierś) gotowany na parze w sosie musztardowym

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Pokrój mięso w poprzek włókien na plastry. Zamarynuj je na 10 min w musztardzie, oliwie, soli i pieprzu. Mięso gotuj na parze przez 18 min. Podaj danie z dobrze tolerowaną surówką lub sałatą z sosem winegret.
Zamiast sosu musztardowego możesz użyć sosu chrzanowego, teriyaki lub pomidorowego. 
Zamiast piersi z indyka możesz użyć innego rodzaju mięsa np: piersi z kurczaka, lub polędwicę z indyka. 

W 2 tygodniu diety można przygotować Indyka (polędwicę) w musztardzie dijon. W 3 tygodniu diety indyka duszonego w groszku i cukinii, a w 4 tygodniu diety indyka duszonego z papryką i ananasem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.