Pierś z kurczaka w ziołach, komosa/ryż, ćwikła

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Buraki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj sok z cytryny oraz chrzan i dokładnie wymieszaj. Schowaj do lodówki.
Komosę/ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Oliwę połącz ze wszystkimi ziołami i natrzyj mięso. Jeśli masz czas odstaw mięso na 30 min do lodówki lub na całą noc. Filet ugotuj na parze (20-25 minut w zależności od grubości mięsa).
Skomponuj talerz: wyłóż komosę/ryż, gotowe mięso oraz schłodzoną ćwikłę.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka (pierś) gotowanego na parze w sosie musztardowym. W 3 tygodniu diety indyka duszonego z tartymi warzywami, a w 4 tygodniu diety chude mięso z tartymi warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.