Kurczak (pierś) z sosem teriyaki + kasza owsiana/jęczmienna

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

W lekko osolonej wodzie gotuj wybraną kaszę zgodnie z instrukcją.
W między czasie pierś z kurczaka rozbij delikatnie. Skrop sosem teriyaki (zamiast sosu teriyaki możesz użyć sosu musztardowego, chrzanowego lub pomidorowego) i odstaw na 10 min. W tym czasie obierz marchewkę, pokrój na plastry i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Umyj liście sałaty, rozdrobnij je i polej oliwą z oliwek oraz kilkoma kroplami octu jabłkowego ( możesz użyć innego octu naturalnego). Dodaj sól i pieprz do smaku. Po przygotowaniu warzyw, włóż oblaną w sosie pierś do torebki do smażenia lub zawiń w papier do pieczenia i smaż na rozgrzanej patelni po 5 min z każdej strony.
Komponuj talerz: nałóż porcję kaszy, wyjmij pierś z kurczaka, połóż sałatę oraz marchewkę.  Marchewkę posyp gałką muszkatołową. 

W 2 tygodniu diety można przygotować kurczaka w potrawce z ziemniakami i marchewką. W 3 tygodniu diety kurczaka pieczonego w cebuli i papryce, a w 4 tygodniu diety kurczaka gulasz z pieczarkami i marchewką. Dodatek węglowodanów, jest taki sam, jak w propozycji powyżej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.