Pizza z batata

Kategoria: Dania jarskie

Upiec batata pokrojonego na ćwiartki ( w skórce) przez ok 25min w temp. 200stp. z termoobiegiem. Płatki owsiane lub kukurydziane zmiel na mąkę , dodaj sól, zioła . Oddzielnie przygotuj sos pomidorowy : uduś na maśle klarowanym cebulę aż do zeszkliwienia, a następnie zalej passatą pomidorową , dopraw ziołami: majeranek, tymianek, oregano ( dowolne) i podgrzej wszystko razem przez kilka minut na małym ogniu . Dodatkowo pokrój warzywa: cukinia,  paprykę ,  zblanszowany brokuł podziel na różyczki. Ciasto posyp serem kozim lub owczym ( lub mozzarelą ).

Bataty upieczone obierz ze skórki , rozgnieć widelcem dodaj zmielone płatki  np.owsiane i wyrabiał powoli ciasto ( stopniowo dodając płatki), gdy ciasto nie klei się do dłoni rozwałkuj go na papierze do pieczenia. Podpiecz ciasto 5-8min do zarumienienia w tem.200stp. z termooobiegiem, a potem dołóż pozostałe składniki i piec jeszcze przez około 7-10min.  Pizzę można przyozdobić np.rukolą i jeść z oliwą z pierwszego tłoczenia.

Smacznego!