Placki cukiniowe

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 25 min

Skrobię lub mąkę ziemniaczaną łączymy z zimną wodą. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy sok. Dodajemy drobno startą cebulę, zmielony len oraz roztwór skrobi. Dodajemy przyprawy i ew.posiekany koperek lub szczypiorek. Stopniowo dosypujemy mąkę by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto odstawiamy na 5 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wykładamy porcję ciasta i smażymy placki z dwóch stron po 5 minut na wolnym ogniu.

W 2 tygodniu diety można przygotować cukinię w cieście. W 3 tygodniu diety placki ziemniaczano-marchewkowe, a w 4 tygodniu diety bakłażany w cieście.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.