Placki z jagodami z mąki bezglutenowej

Kategoria: Dania jajeczne
Czas przygotowania: 20 min

Całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym wlać do garnka i trochę podgrzać aby stało się jednolite i płynne. Przelać do miski.
Dodać jajko i wymieszać razem z solą, przesianą mąką, sodą do pieczenia - mieszać tylko do połączenia.  Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię z połową tłuszczu i nakładać po 2 łyżki ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Piec na średnim lub umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą lekko zrumienione od spodu (około 2 minuty). Przewrócić je na drugą stronę i piec jeszcze przez około 2 minuty.

W 2 tygodniu diety można przygotować placuszki owsiane bezglutenowe. W 3 tygodniu diety placuszki z dynią bezglutenowe, a w 4 tygodniu diety placuszki chia. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.