Placki ziemniaczane z dynią

Kategoria: Dania bezglutenowe
Czas przygotowania: 20 min

Ziemniaki, cebulę i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć sok. Dodać jajko, przyprawy i mąkę. Ilość mąki zależy od wilgotności warzyw. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu i odsączyć na ręczniku papierowym i zajadać. Opcjonalnie można podać śmietanę zwykłą lub kokosową w zależności od tolerancji.

W 2 tygodniu diety można przygotować placki z dynią i jabłkiem tartym. W 3 tygodniu diety placki ziemniaczano-marchewkowe, a w 4 tygodniu diety placki z chia.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.