Placki ziemniaczano-marchewkowe

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 25 min

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni rozgrzać oliwę. Delikatnie wymieszać składniki w misce i smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej masy. Smażyć  przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe i podać.

W 2 tygodniu diety można przygotować cukinię w cieście. W 3 tygodniu diety placki cukiniowe, a w 4 tygodniu diety bakłażany w cieście.  Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.