Placuszki jaglane cytrynowe

Kategoria: Dania bezglutenowe
Czas przygotowania: 20 min

Zalej daktyle niewielką ilością ciepłej wody. Niech się moczą przez około 10 minut. Po tym czasie wlej do blendera mleko roślinne, oliwę, dodaj daktyle i jabłko, wyciśnij sok z cytryny oraz zetrzyj skórkę z cytryny. Miksuj wszystko do czasu aż daktyle zostaną rozdrobnione i powstanie gładki płyn. Wsyp do płynu mąkę i miksuj do czasu aż składniki się połączą. Rozgrzej suchą patelnię na średniej temperaturze. Nakładaj na patelnię porcje ciasta dużą łyżką – po dwie łyżki na placek. Piecz po kilka minut na każdej ze stron. 

W 2 tygodniu diety można przygotować placuszki owsiane bezglutenowe. W 3 tygodniu diety placek owsiany z jabłkami, a w 4 tygodniu diety placuszki z dynią bezglutenowe. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.