Polędwica wołowa duszona z pomidorami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 20 min

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usunąć stwardniałe kawałki. Cebulę i ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory, poddusić bez przykrycia, by odparowała woda i pomidory zaczęły się rozpadać. Dodać koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz, chwilę poddusić. Doprawić do smaku. Plastry mięsa oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, smażyć kawałki polędwicy po 3–4 minuty z każdej strony, oprószyć solą. Wołowinę przełożyć do sosu i podgrzać minutę. Na talerzu ułożyć polędwicę wraz z sosem. Do tego podać porcję sałaty z sosem winegret.

W 2 tygodniu diety można przygotować polędwicę wołową z cukinią. W 3 tygodniu diety polędwicę wołową z warzywami, a w 4 tygodniu diety cielęcinę w majeranku. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.