Polędwica wołowa z cukinią

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Polędwicę w całości przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Obsmażamy polędwicę z każdej strony po ok. 4-5 min. Po obsmażeniu przekładamy polędwicę do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 10 minut. Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika. Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na czystą patelnię wlewamy drugą porcję oliwy. Cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku papryką słodką. Polędwicę kroimy w grubsze plastry i układamy na talerzu. Dekorujemy przesmażoną cukinią, podajemy z musztardą sarepską.

W 2 tygodniu diety można przygotować polędwicę wołową duszoną z pomidorami. W 3 tygodniu diety polędwicę wołową z warzywami, a w 4 tygodniu diety cielęcinę w majeranku. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.