Polędwica wołowa z warzywami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 20 min

Polędwicę pokrój na 1.5cm plastry. Oliwę połącz z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Plastry polędwicy natrzyj marynatą i potrzymaj w lodówce przez 30 min. Rozgrzej na patelni klarowane masło i smaż polędwicę po 1 min z każdej strony. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez 3-4 min. Podawaj z surówką- kapustę poszatkuj, natkę posiekaj, marchew zetrzyj. Dopraw solą, pieprzem oraz octem. Wymieszaj.

* Do surówki możesz dodać 1/2 awokado, jeśli tylko dobrze je tolerujesz.

W 2 tygodniu diety można przygotować polędwicę wołową z cukinią. W 3 tygodniu diety polędwicę wołową duszoną z pomidorami, a w 4 tygodniu diety cielęcinę w majeranku. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.