Indyk (polędwica) marynowana w musztardzie dijon + kasza gryczana/komosa/ryż/amarantus

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 1h 20 min

Plastry polędwicy z indyka o grubości 2 cm zamarynuj w musztardzie dijon, soli i pieprzu przez 1h. Mięso przełóż na rozgrzaną z masłem patelnię i obsmaż z dwóch stron. Podlej odrobiną wody i duś przez 15 min. Podawaj z sałatą masłową polaną sosem winegret lub dobrze tolerowaną surówką oraz przygotuj kaszę gryczaną lub jaglaną/ryż/komosę/amarantus - wybierz dodatek zgodny z Twoim programem żywieniowym i ugotuj według instrukcji.

Zamiast polędwicy z indyka można użyć innego rodzaju mięsa w zależności od preferencji smakowych.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka (filet z piersi) duszonego z papryką i ananasem. W 3 tygodniu diety indyka (pierś) gotowanego na parze w sosie musztardowym, a w 4 tygodniu diety indyka duszonego w groszku i cukinii. Dodatek węglowodanów w daniach jest taki sam jak w wersji powyżej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.