Indyk (polędwica) marynowana w musztardzie dijon

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 1h 20 min

Plastry polędwicy z indyka o grubości 2 cm zamarynuj w musztardzie dijon, soli i pieprzu przez 1h. Mięso przełóż na rozgrzaną z masłem patelnię i obsmaż z dwóch stron. Podlej odrobiną wody i duś przez 15 min. Podawaj z sałatą polaną sosem winegret lub dobrze tolerowaną surówką.

Zamiast polędwicy z indyka można użyć innego rodzaju mięsa w zależności od preferencji smakowych.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka (filet z piersi) duszonego z papryką i ananasem. W 3 tygodniu diety indyka (pierś) gotowanego na parze w sosie musztardowym, a w 4 tygodniu diety indyka duszonego w groszku i cukinii. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.