Polędwiczki wieprzowe z chrzanem i zielonym pieprzem (smażone) z ryżem

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 20 min

W lekko osolonej wodzie gotuj ryż przez około 12 minut. 

Zamiast kaszy gryczanej możesz użyć komosę ryżową, kaszę jaglaną, jęczmienną lub ryż basmati.

W czasie gotowania kaszy polędwiczki wieprzowe pokrój w poprzek włókien na plastry 1,5 cm. Posmaruj chrzanem i potrzymaj 10 min. Następnie na rozgrzaną patelnie dodaj klarowne masło, wrzuć plastry polędwicy i ziarna zielonego pieprzu. Smaż po minucie z 1 strony, a następnie duś pod przykryciem 5 min. 

Do duszenia możesz użyć łyżkę oleju kokosowego lub ryżowego.

Zamiast sosu chrzanowego możesz użyć sosu musztardowego, teriyaki lub pomidorowego. 

Zamiast polędwiczki wieprzowej możesz użyć innego rodzaju mięsa np: piersi z indyka, polędwiczki z indyka lub piersi z kurczaka