Pstrąg pieczony faszerowany szpinakiem i fetą + kasza jęczmienna/owsiana

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Przygotuj rybę - umyj /oczyść z ości/ osusz/ skrop cytryną/ natrzyj czosnkiem/posyp solą i pieprzem/ odstaw na 5 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180stopni C. Tak przygotowaną rybę wypełnij farszem: szpinak podduś na patelni by zmiękł/zmniejszył objętość, połącz z fetą (użyj dozwolonego w diecie rodzaju sera z mleka krowiego/owczego/koziego) i duś ok. 5min. Tak nafaszerowaną rybę piecz przez 30min. Obok podaj ugotowaną wg kaszę owsianą/jęczmienną.

*Do zamknięcia ryby można użyć wykałaczek i/lub nici.

W 2 tygodniu diety można przygotować pstrąga pieczonego z zielonymi warzywami. W 3 tygodniu diety pstrąga duszonego podanego z warzywami, a w 4 tygodniu diety pstrąga pieczonego z tartymi warzywami. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.