Pstrąg pieczony z gotowaną fasolką i surówką

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Rybę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Po jednej stronie pstrąga wykonaj kilka ukośnych nacięć. Do środka (brzuch) włóż masło oraz plasterki cytryny.  Skrop rybę oliwą, posyp solą i tymiankiem. Obrane ząbki czosnku ułóż na rybie. Rybę zapiekaj 25 minut w 180 st. W między czasie ugotuj fasolkę, a odcedzoną połącz z masłem i solą.
Ogórki obierz, zetrzyj na tarce w cienkie plastry i skrop sosem winegret.
Rybę podaj z fasolką oraz sałatką  z ogórków.

W 2 tygodniu diety można przygotować sole gotowaną na parze. W 3 tygodniu diety sandacza pieczonego z tartą skórką cytrynową, a w 4 tygodniu diety halibuta pieczonego z duszoną marchewką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.