Pstrąg pieczony z tartymi warzywami + kasza gryczana/ryż/komosa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Pstrąga umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem.
Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, pora pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać warzywa i podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i poddusić by zmiękły. Doprawić solą, pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułożyć rybę i drugą łyżkę masła. Przykryć naczynie i zapiekać rybę 25-30 minut. Danie podać z całą zawartością naczynia oraz ugotowaną wg instrukcji kaszą gryczaną/komosą/ryżem brązowym/basmati/jaśminowym.

W 2 tygodniu diety można przygotować pstrąga pieczonego z zielonymi warzywami. W 3 tygodniu diety pstrąga pieczonego faszerowanego szpinakiem i fetą, a w 4 tygodniu diety pstrąga zapiekanego z porem i puree. Dodatek węglowodanów jest taki sam, jak w pierwszej propozycji. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.