Pstrąg pieczony z porem i z puree

Rybę należy opłukać a następnie osuszyć. Pora pokroić, udusić na klarowanym maśle. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200C, a następnie zmniejsz do 180C. Przygotowaną rybę należy posypać uduszonymi kawałkami pora, a następnie wstawić do piekarnika na 30 minut.
Marchewkę, seler oraz pietruszkę gotuj przez 15 minut w wodzie. Po odcedzeniu dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku. Zblenduj aby otrzymać gładką masę puree.
Sałatę umyj i rozdrobnij. Polej sosem winegret.
W 2 tygodniu diety można przygotować pstrąga pieczonego z zielonymi warzywami. W 3 tygodniu diety pstrąga pieczonego faszerowanego szpinakiem i fetą, a w 4 tygodniu diety pstrąga pieczonego z tartymi warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.