Pulpety wieprzowo-cielęce duszone z marchewką i cebulą +kasza jęczmienna/orkiszowa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 35 min

Na łyżce klarowanego masła podsmaż na złoty kolor jedną pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wymieszaj: mielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sos sojowy, pieprz w jednolitą masę. Uformuj z tak powstałej masy kulki. Obsmaż je na pozostałym klarowanym maśle, dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w plastry drugą cebulę, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut by warzywa były al dente.  Podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną/owsianą.

W 2 tygodniu diety można przygotować pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i blanszowanym kalafiorem. W 3 tygodniu diety pulpety wołowe duszone z sosem i kapustą, a w 4 tygodniu diety pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i cukinią. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.