Indyk (pulpety) duszone z marchewką i cebulą

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Na łyżce klarowanego masła podsmaż na złoty kolor jedną pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wymieszaj: mielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sos sojowy, pieprz w jednolitą masę. Uformuj z tak powstałej masy kulki. Obsmaż je na pozostałym klarowanym maśle, dodaj pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w plastry drugą cebulę, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut by warzywa były al dente.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka pulpety z marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety indyka (pulpety) z sałatą z sosem winegret, a w 4 tygodniu diety indyka pulpety mięsno-warzywne. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.