Pulpety drobiowe z duszoną marchewką

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 45 min

Umyć warzywa. Seler, marchew zetrzeć. Na maśle dusić warzywa. Z mielongo mięsa, jaja, duszonych warzyw, natki i przypraw uformować jednolitą masę, następnie uformować kulki mięsne. Na maśle obsmażyć kulki mięsne, następnie dusić pod przykryciem ok. 10 min z niewielką porcją wody.
Marchewki obierz, pokrój w plastry i podduś by były al dente. Pod koniec duszenia dodaj masło/oliwę oraz przypraw do smaku. Całość wymieszaj i zjedz pulpecikami.

W 2 tygodniu diety można przygotować indyka (pulpety) z marchewką i groszkiem. W 3 tygodniu diety indyka (pulpety) z sałatą z sosem winegret, a w 4 tygodniu diety chude mięso mielone z tartymi warzywami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.