Pulpety rybne w sosie pomidorowym z surówką

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 40 min

Kotlety: Rybę siekamy lub mielimy. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy mąkę kukurydzianą i drobno posiekane zioła. Formujemy kilka niewielkich klopsików. W rondlu podgrzewamy oliwę (łyżkę) i pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy pulpeciki i startą na tarce cukinię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie delikatnie przekładamy pulpety na drugą stronę. Podajemy z surówką.
Surówka: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować i włożyć do większej miski. Dodać startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, usuwając nasiona. Pokrojony miąższ pomidorów dodać do kapusty. Dodać oliwę, pieprz oraz posiekany koperek, wszystko wymieszać.