Pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i blanszowanym kalafiorem + kasza jęczmienna/orkiszowa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 30 min

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem oraz maggi lub inną naturalną przyprawą. Dodaj sól i pieprz do smaku. 
Aby poprawić smak potrawy można dodać dwie łyżki podsmażonej na klarowanym maśle cebuli (dla osób dobrze tolerujących cebulę).
Połącz dobrze składniki i uformuj kulki. Obsmaż pulpety na klarowanym maśle, a następnie duś pod przykryciem 15 minut.  Całość podawaj z sosem pomidorowym: na oliwie zeszklij na złoty kolor pokrojony czosnek. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 15 min do odparowania soku. Dopraw solą i pieprzem. Zblanszuj kalafiora przez 8 minut w lekko osolonej wodzie.  Podaj danie z ugotowaną kaszą owsianą/orkiszową/jęczmienną. Wybierz dodatek zgody ze swoim stanem zdrowia.

W 2 tygodniu diety można przygotować pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i cukinią. W 3 tygodniu diety pulpety wołowe duszone z sosem i kapustą, a w 4 tygodniu diety pulpety wieprzowo-cielęce duszone z marchewką i cebulą. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.