Pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i cukinią

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 35 min

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem oraz maggi. Dodaj sól i pieprz do smaku.  Aby poprawić smak potrawy można dodać dwie łyżki podsmażonej na klarowanym maśle cebuli (dla osób dobrze tolerujących cebulę). Połącz dobrze składniki i uformuj kulki. Obsmaż pulpety na klarowanym maśle, a następnie duś pod przykryciem 15 minut. Danie podaj z duszoną cukinią i sosem.

Cukinię pokrojoną w plastry uduś na maśle klarowanym i posyp szczypiorkiem.

Sos: Na oliwie zeszklij na złoty kolor pokrojony czosnek. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 10min do odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem. 

W 2 tygodniu diety można przygotować pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i blanszowanym kalafiorem. W 3 tygodniu diety pulpety wołowe duszone z sosem i kapustą, a w 4 tygodniu diety pulpety wieprzowo-cielęce duszone z marchewką i cebulą. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.