Pulpety wołowe duszone z sosem i kapustą + komosa/kasza gryczana/ryż

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Wymieszaj wszystkie składniki (mielona wołowina, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, cebula pokrojona w kostkę, pieprz, sól, szczypiorek, jajko, lubczyk) poza bulionem. Uformuj małe kulki i duś w bulionie przez około 20 minut. Podawaj z duszoną kapustą i sosem pomidorowym.

Sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane 2 ząbki czosnku oraz jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pomidory z puszki i duś, aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta: kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, dopraw solą, pieprzem oraz podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Pod koniec dodaj masło, posiekany koperek lub natkę pietruszki i wymieszaj.

Użyj bulionu warzywnego w kostce kupnego bez glutaminianu sodu lub zrób wg. naszego przepisu.

Podaj danie z ugotowaną kaszą gryczaną/ryżem brązowym, dzikim lub basmati/ komosą ryżową. Wybierz dodatek zgody ze swoim stanem zdrowia.

W 2 tygodniu diety można przygotować pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i blanszowanym kalafiorem. W 3 tygodniu diety pulpety wieprzowo-cielęce z marchewką i cebulą, a w 4 tygodniu diety pulpety wieprzowo-cielęce duszone z sosem pomidorowym i cukinią. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.