Risotto z duszonymi warzywami i awokado

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min
Poszatkowaną drobno cebulę podsmaż lekko na oliwie. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany drobno czosnek. Smaż chwilę i dodaj ryż. Ciągle mieszając podsmaż danie przez około 2 minuty. Dodaj pokrojone na pół oliwki (lub kapary) i przyprawy. Dodaj pół porcji bulionu i gotuj do odparowania, następnie wlej kolejną część. Pod koniec gotowania gdy ryż będzie już miękki dopraw solą, pieprzem i ziołami. Na sam koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszaj. Chwilę gotuj całość mieszając. Danie przełóż do miseczki i z wierzchu obłóż pokrojonym w plastry awokado.

W 2 tygodniu diety można przygotować ryż z warzywami. W 3 tygodniu diety kaszę bezglutenową/ryż z warzywami, a w 4 tygodniu diety ciemny ryż/komosę ryżową z przyprawami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.