Risotto z dynią

Kategoria: Dania wegetariańskie
Czas przygotowania: 30 min

Roztopić 1 łyżkę masła na patelni, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i połowę pokrojonej w kostkę dyni. Smażyć na małym ogniu aż cebulka się zeszkli, ale nie będzie zrumieniona, przez około 5 minut. Dodać ryż, zwiększyć ogień do średniego i mieszając chwilę podsmażać aż pokryje się masłem. Stopniowo wlewać gorący bulion po pół szklanki. Mieszać i gdy płyn się wchłonie dodać kolejną porcję bulionu. Gotować 15-20minut. W połowie czasu dodać resztę dyni, doprawić.  Patelnię zdjąć z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać porcję  zimnego masła i wymieszać. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekanym koperkiem dla smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować risotto z cukinią. W 3 tygodniu diety ciemny ryż/komosę ryżową z przyprawami, a w 4 tygodniu diety risotto z pomidorami i ziołami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.