Risotto z porcją warzyw

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 30 min

Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zeszklij cebulę na maśle. Następnie dodaj ryż i podsmaż go przez kilka minut. Wlej 100 ml wody i gotuj, aż woda odparuje. Dodaj po kolei pokrojone w plastry warzywa i przyprawy. Wlewaj bulion małymi porcjami i mieszaj, gotuj do miękkości ryżu i warzyw. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

W 2 tygodniu diety można przygotować risotto z cukinią. W 3 tygodniu diety ciemny ryż/komosę ryżową z przyprawami, a w 4 tygodniu diety ciemny komosę ryżową z warzywami na ciepło. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.