Ryba pieczona z pomidorami i porami + dowolna kasza

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 35 min

Ryba do wyboru: morszczuk, dorsz, sola, halibut, mintaj, łosoś.

Opłukaną rybę osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Oczyszczonego pora pokroić w talarki. Pomidora sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki (w zależności od upodobań, można ten etap pominąć), pokroić w grube plastry.
Rybę obłożyć plasterkami pora i pomidora. Jeszcze raz oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Zapiekać ok. 20-25 min. w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Do ryby podać ugotowaną wybraną kaszę.

W 2 tygodniu diety można przygotować Mintaja z pomidorami i rozmarynem. W 3 tygodniu diety białą rybę z pomidorami i bazylią, a w 4 tygodniu diety mintaja duszonego podanego z kiszonkami i sałatką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.