Sałatka z dowolną rybą wędzoną/w puszce, awokado i winegret

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 20 min

Rukolę opłukać, osuszyć na ściereczce, wyłożyć na talerz. Dodać pokrojoną w plastry rzodkiewkę i kawałki tuńczyka (lub innej ryby w puszce w sosie własnym). Awokado pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na sałacie. Wszystko doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. W miseczce wymieszać składniki winegretu (oliwa, ocet, musztarda, przyprawy) i polać po sałatce.Do zrobienia sałatki użyj dowolną  rybę wędzoną lub z  puszki w sosie własnym lub oliwie z oliwek ( odsącz zalewę) i wymieszaj  z dobrze tolerowanymi warzywami, oliwkami, pomidorami suszonymi.  Całość polej  oliwą z oliwek lub innym olejem tłoczonym  na zimno, octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i dodaj przyprawy bez glutaminianu sodu do smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z dowolną rybą. W 3 tygodniu diety sardynki z sałatką, a w 4 tygodniu diety tuńczyka w sałatce. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.