Sałatka z dowolną rybą, awokado i lekkim sosem

Do zrobienia sałatki użyj dowolną rybę: wędzoną, marynowaną lub z puszki w sosie własnym lub oliwie z oliwek ( odsącz zalewę) albo duszoną, pieczoną lub gotowaną. Wymieszaj z dobrze tolerowanymi warzywami. posiekanymi pomidorami i awokado pokrojonym w kostkę. Całość polej oliwą z oliwek lub innym olejem tłoczonym na zimno, octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i dodaj przyprawy bez glutaminianu sodu do smaku.
W 2 tygodniu diety można przygotować sardynki z sałatką. W 3 tygodniu diety sałatkę z dowolną rybą wędzoną/ marynowaną lub w puszce, a w 4 tygodniu diety tuńczyka w sałatce. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.