Sałatka z pieczonych warzyw z dressingiem

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 40 min

W naczyniu żaroodpornym ułóż umyte i osuszone buraki oraz ziemniaki. Posól, popieprz i skrop oliwą z oliwek. Piecz aż warzywa będą miękkie ( zależy od ich wielkości). Wymieszaj składniki sosu (ocet, zgnieciony czosnek, sól i pieprz). Półmisek wyłóż porwanymi liśćmi umytej i osuszonej rukoli. Poukładaj upieczone i pokrojone w plasterki warzywa. Polej sosem.

Świetna sałatka przy zaparciach, reguluje pracę jelita grubego, posiada właściwości detoksykacyjne.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z dowolnych warzyw. W 3 tygodniu diety sałatkę z bobu, a w 4 tygodniu diety sałatkę z młodych ziemniaków. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.