Sałatka z łososiem i awokado z sosem

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 20 min

Odciąć skórkę z łososia, filet opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, kuminem i papryką w proszku, następnie wysmarować oliwą. Rybę można upiec w piekarniku lub zgrillować na patelni. Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy łososia i pieczemy po 5 minut z każdej strony, aż będzie ładnie zrumieniony. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki oraz skropione sokiem z cytryny awokado, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na sałacie położyć łososia, polać winegretem (wymieszać wszystkie składniki w miseczce) i posypać zrumienionym sezamem.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z dowolną rybą. W 3 tygodniu diety sałatkę z dowolną rybą wędzoną/ marynowaną lub w puszce, a w 4 tygodniu diety sałatkę z wędzonym łososiem i jajkiem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.