Sałatka z makaronem bezglutenowym, szynką parmeńską i oliwkami

Kategoria: Dania bezglutenowe
Czas przygotowania: 20 min

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Suszone pomidory, oliwki, czerwoną cebulę posiekać. Połączyć makaron z porwaną drobno szynką dojrzewającą, umytą i osuszoną rukolą i posiekanymi warzywami. Doprawić pieprzem, solą ziołową, oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Danie jemy na zimno lub ciepło. Aby przygotować je na ciepło to już wymieszany makaron z pozostałymi składnikami podgrzewamy 10 min na patelni, na małym ogniu, pod przykryciem. Do smażenia nie musimy dodawać tłuszczu - wystarczy wcześniej dodana oliwa z oliwek. 

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z kurczakiem i ryżem. W 3 tygodniu diety makaron z owocami morza, a w 4 tygodniu diety sałatkę z makaronem ryżowym i krewetkami. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.