Sałatka z pieczonych batatów z pomidorkami i szpinakiem

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 30 min

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Bataty należy obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidorki pokroić na połówki. Warzywa doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wymieszać razem z oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut.
Awokado obrać i pokroić w kostkę.
Na talerzu ułożyć szpinak, dodać upieczone warzywa i awokado. Polać całość sosem - musztardę połączyć z olejem lnianym, cytryną, ksylitole, solą i pieprzem do smaku.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z dowolnych warzyw. W 3 tygodniu diety sałatkę z pieczonych warzyw, a w 4 tygodniu diety bataty z masłem i tymiankiem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.