Sałatka z serem feta/mozzarella/twarogiem, dowolnymi warzywami i kiełkami

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 10 min

Do zrobienia sałatki użyj wybrany ser pokrojony w kostkę, połącz i wymieszaj z dowolnymi dobrze tolerowanymi warzywami, jak np. sałaty/ rukola/szpinak baby/roszponka do tego dodaj pomidory lub ogórki  kiszone/gruntowe oraz posiekany szczypiorek/natkę pietruszki,a także oliwki/pomidory suszone lub kapary. Warzywa wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek lub innym olejem tłoczonym na zimno (np. sezamowym), dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny i przyprawy bez glutaminianu sodu np.zioła prowansalskie, sól himalajska lub morska jodowana, pieprz czarny/ziołowy,papryka, oregano,bazylia itp. Wierzch sałatki posyp kiełkami.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę śródziemnomorską z serem krowim. W 3 tygodniu diety sałatkę z serem feta, ogórkiem i brokułami na rukoli, a w 4 tygodniu diety sałatkę z brokułów, fetą i płatkami migdałowymi. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.