Sałatka z soczewicy, buraków i sera halloumi

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 20 min

Buraki (w skórce) zawiń w folie aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st., piecz do miękkości (ok. 40 minut). Ostudź, obierz, pokrój w cienkie plastry.
*można wykorzystać buraki już ugotowane (kupne)

Ser halloumi podsmaż na złoto, z obu stron na  dobrze rozgrzanej patelni.

Składniki sosu: oliwę,2 łyżki wody, koperek, natkę i miętę zmiksuj na gładki dressing. Dopraw do smaku.

Soczewicę ugotuj, przestudź, ma być sypka.

Warzywa pokrój na cienkie, ukośne plasterki lub na pół (szparagi).

W miseczkach ułóż sałatę, na niej plastry buraków i soczewicę. Całość polej sosem, na wierzchu ułóż ciepły ser, posyp kawałkami szparagów.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z soczewicą, awokado i serem feta. W 3 tygodniu diety sałatkę z soczewicy i warzyw, a w 4 tygodniu diety sałatkę z kaszą, kozim serem i granatem. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.