Sałatka z tuńczykiem, ziemniakami i warzywami

Kategoria: Sałatki
Czas przygotowania: 30 min

W garnku gotujemy przez około 5 minut fasolkę szparagową. Hartujemy zimną wodą. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Jajko gotujemy na twardo (8-10 minut). Studzimy i obieramy ze skorupki. W miseczce układamy porwaną w
dłoniach rukolę, połówki pomidorów, fasolkę, całe oliwki, połówki jajka oraz cząstki osączonego z zalewy tuńczyka. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem z oliwy, cytryny, 2 łyżek wody i przypraw. Na koniec do sałatki dodajemy ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki.

W 2 tygodniu diety można przygotować sałatkę z dowolną rybą wędzoną/marynowaną/w puszce. W 3 tygodniu diety sardynki z sałatką, a w 4 tygodniu diety tuńczyka w sałatce. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.