Sandacz pieczony z tartą skórką cytrynową i duszonymi pieczarkami

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Filet z sandacza oczyść, umyj dopraw solą, pieprzem cytrynowym i odstaw na 10 min. Następnie natrzyj skórką cytrynową z dwóch stron. Włóż do naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, a na wierzchu ryby rozłóż posiekane ząbki czosnku oraz koperek. Całość zapiekaj pod przykryciem 25minut w 180 st.
W między czasie przygotuj pieczarki. Najpierw je umyj i oczyść, pokrój na mniejsze, dowolne kawałki i wrzuć na patelnię z masłem. Dopraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu, aż zmiękną. Podaj z rybą.

W 2 tygodniu diety można przygotować sole gotowaną na parze. W 3 tygodniu diety halibuta pieczonego z duszoną marchewką, a w 4 tygodniu diety pstrąga pieczonego z gotowaną fasolką i sałatką. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.