Schabowy kotlet duszony z czosnkiem i kminkiem + kasza gryczana/ryż/komosa ryżowa

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min
Mięso rozbić i natrzeć wyciśniętym czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Następnie obsmażyć schab na klarowanym maśle, podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 10-12 minut. Podaj danie z dobrze tolerowaną surówką np. z tartej marchewki/kiszoną kapustę. Do tego ugotowaną kaszą gryczaną/ryżem brązowym, dzikim lub basmati/ komosą ryżową. Wybierz dodatek zgody ze swoim stanem zdrowia.

W 2 tygodniu diety można przygotować schabowy kotlet ze szpinakiem. W 3 tygodniu diety schabowy kotlet z bukietem warzyw, a w 4 tygodniu diety schabowy kotlet z kapustą kiszoną. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.