Schab grillowany ze szpinakiem i topinamburem lub batatami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 40

Piekarnik nagrzać do 180C. Schab kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Przyprawy wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i doprawić połową mieszanki schab. Mięso grillować na patelni grillowej lub grillu (smażymy bez tłuszczu). Pod koniec grillowania schab posmarować masłem klarowanym. Topinambur (lub batat) obrać, pokroić w plastry, przyprawić pozostałą połową mieszanki przypraw i piec 20 min w piekarniku, pod przykryciem. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym, dorzucić szpinak i i drobno pokrojonego pomidora. Posolić do smaku i zagotować. Tak przygotowanym sosem polać grillowany schab. 

 

Można serwować z dowolną surówką.