Schabowy kotlet pieczony z warzywami

Kategoria: Dania mięsne
Czas przygotowania: 30 min

Schab rozbić na grubość ok. 2 cm i natrzeć przyprawami. Por pokroić w pół plastry, seler i pietruszkę w paski, marchew w talarki. Warzywa podsmażyć na maśle, podlać wodą by zmiękły, ale pozostały jędrne. Tak przygotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni z drugą łyżką masła obsmażyć mięso po minucie z każdej strony. Następnie ułożyć na warzywach, podlać 2 łyżkami wody, przykryć np. folią aluminiową i zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach. Danie podać z miksem sałat skropionych sosem winegret.

W 2 tygodniu diety można przygotować schabowy kotlet z patelni. W 3 tygodniu diety schabowy kotlet grillowany ze szpinakiem i batatami, a w 4 tygodniu diety schabowy kotlet grillowany z sosem szpinakowo-pomidorowym. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.