Schabowy kotlet ze szpinakiem + kasza jęczmienna/kasza owsiana

Kategoria: Mięso / ryby plus skrobia
Czas przygotowania: 25 min

Szpinak przebierz (większe łodyżki usuń), umyj,  zostaw na sitku do obcieknięcia. Na patelni rozpuść masło klarowane lub oliwę z oliwek, podsmaż posiekany czosnek. Dodaj szpinak  i duś kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj rozbity na grubość 2cm  kotlet schabowy (wcześniej natrzyj go ząbkiem czosnku, posyp szczyptą soli i pieprzu) następnie połóż na patelni na rozgrzany tłuszcz: masło klarowane. Podsmaż z każdej ze stron po około 3 minuty. Na koniec przykryj patelnie pokrywką, żeby uzyskać efekt duszenia, duś jeszcze ok 5-10 minut na wolnym ogniu.

Podaj danie z ugotowaną kaszą owsianą/orkiszową/jęczmienną. Wybierz dodatek zgody ze swoim stanem zdrowia.

W 2 tygodniu diety można przygotować schabowy kotlet z kapustą kiszoną. W 3 tygodniu diety schabowy kotlet z bukietem warzyw, a w 4 tygodniu diety schabowy kotlet z duszonym czosnkiem i kminkiem. Dodatek węglowodanów jest taki sam jak w wersji pierwotnej. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.