Śledzie po kaszubsku

Kategoria: Dania rybne
Czas przygotowania: 30 min

Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać świeżą. Odstawić na ok. 30 minut. Po osuszeniu pokroić na ok. 2 cm kawałki. Włożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju (przez ok. 10 minut). Następnie dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ogórki, przecier i jeszcze chwilę podsmażyć. Wymieszać z resztą oleju. Wystudzić i wymieszać z pokrojonymi śledziami.

W 2 tygodniu diety można przygotować śledzie w curry. W 3 tygodniu diety tuńczyka w sałatce, a w 4 tygodniu diety paprykarz z tuńczyka. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.