Soczewica w curry z dynią i papryką

Kategoria: Dania jarskie
Czas przygotowania: 35 min

W garnku na oleju podsmażyć curry, dodać straty imbir, starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać suchą soczewicę, kurkumę i wymieszać. Dodać obraną i pokrojoną dynię, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną fasolkę. Zalać bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 8 minut, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotować jeszcze przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje. Posypać kolendrą.

W 2 tygodniu diety można przygotować soczewicę z pomidorami i natką pietruszki. W 3 tygodniu diety cukinię faszerowaną szpinakiem i soczewicą, a w 4 tygodniu diety leczo z soczewicą. Dzięki temu w każdym tygodniu diety można zjeść inną wyżej wymienioną potrawę na ten posiłek, która nie zmieni wartości kalorycznych ani dynamiki trawienia.